maandag 25 april 2011

Vrouwen en auto's

“Vrouwen hebben niks met auto’s”, hoorde ik gisteren weer in de kroeg. Klinkklare onzin. Veel vrouwen hebben de auto niet bovenaan hun prioriteitenlijstje, maar make-no-mistake, als ze eenmaal het geld hebben en de vrije keus, dan weten vrouwen heel goed wat ze willen. Vriendin Natasha heeft een zwak voor Mercedes, maar realiseert zich heel goed dat ze als platinablonde directeur van een verzekeringskantoor de clich├ęs wil vermijden. Dus maakt ze haar eigen keuze, op grond van haar eigen criteria, zoals de meeste vrouwen. En dat schatten autohandelaren nog wel eens verkeerd in. Ik ging een proefrit maken en nam mijn scharrel mee. Ik had ondervonden dat zijn ego het prima kon hebben om af en toe bijrijder te zijn, dus leek het me wel gezellig om samen de Mini-station te testen die ik op het oog had. We reden in zijn cabrio naar de dealer en die maakte voor de verandering niet de beginnersfout om vooral tegen mijn scharrel te praten. Hij legde me professioneel de extra’s uit en liet me zelfs zonder opgetrokken wenkbrauwen onder de motorkap kijken. Om vervolgens toch nog grandioos de bocht uit te vliegen door de suicide door* van mijn verlengde Mini te openen met de gevleugelde woorden ‘kijk, er past ook prima een kinderzitje in’. Mijn scharrel werd bleek en verslikte zich. Ik zond in mijn blik een flinke onweersbui richting dealer en die stotterde een herstelpoging door te beginnen over het koelkastje met bier dat achterin de kofferbak paste. Maar het kwaad was geschied. De scharrel scharrelde voort en ik besloot bijna de Mini uit mijn hoofd te zetten. Bijna.

Het werd een witte met zwarte strepen en kort na mijn aankoop ving ik het volgende gesprek op:
Man 1: “Dat kun je echt niet maken, een Mini kopen!”
Man 2: “Waarom niet? Ik kan er wel tegen, hoor, tegen dat vrouwelijk imago.”
Man 1: “Dat bedoel ik niet, sukkel, ik bedoel dat je het niet kunt maken tegenover ons, je broeders. Als ik een Mini passeer op de weg, kijk ik altijd even om. Want er zit altijd een lekker wijf in.”

Glimlachend zette ik mijn pilotenbril op en stapte in. Niks ruimte voor een kinderzitje. Ruimte voor een grote weekendtas en genoeg lekkers tot aan Parijs.


*De verlengde Mini heeft een ‘suicide door’, een deur die opent in tegengestelde richting: http://en.wikipedia.org/wiki/Suicide_door