zondag 1 mei 2011

KoninginneNachtTradities

Wij hebben op ons kantoor een reeks aan tradities. Een brave traditie met verjaardagen, een mooie op onze oprichtingsdatum en een heerlijk foute met Koninginnenacht. Elk jaar moeten een paar nieuwe collega’s wennen aan de oh zo keurige juristen, receptionistes en secretaressen die, bizar uitgedost en straalbezopen, Hollandse hits meeblèren. In mijn hoofd hoor ik de stem van Paul Jambers: “overdag is zij een gerespecteerde advocate, maar ‘s nachts geeft zij zich over aan leeuwenpruiken en oranjebitter”.

Elk jaar verbreken we de belofte dat we nu écht van tevoren gaan eten. En elk jaar gaan collega’s Arjan en Rick voor me op zoek naar leuke mannen. Met een aantal jaren ervaring op zak heb ik uitgedokterd waarop ze selecteren: lengte. Niet onverstandig als je jezelf geconfronteerd ziet met een veelkoppig vreemdelingenlegioen in oranje uniform. Helaas vinden ze naarmate de avond vordert zelfs 1 meter 70 lang genoeg; “op die 12 centimeter verschil moet je geen slakken leggen, hoor, Freek.” Ze leggen ongevraagd het eerste contact, waardoor ik elk kwartier een handtastelijke glijer moet ontwijken. Ik ben er inmiddels vrij handig in geworden en heb ontdekt dat de aanval de beste verdediging is: ik maak lieftallig kennis, glimlach, doe drie flirterige danspasjes en val dan homocollega Hans om de hals. Van Carien geleerd.

Dit jaar heeft de frustratie van koppelaars Arjan en Rick een nieuw hoogtepunt bereikt. Dit jaar regelden ze namelijk rond middernacht een 1 meter 98 voor me. Goeie kop, fijn lijf, perfecte jeans, mooie lach en goddelijk frans accent. Expat. Zijn laatste week in Nederland. Bingo. Dachten zij. Ik deed mijn ding, maakte lieftallig kennis, glimlachte en deed flirterige danspasjes. Hans stond al klaar, maar de Fransman boog zich naar me toe en fluisterde in mijn oor “Diet zijn uw collega’s, non? Als de musique ‘ier stopt, over een uur, ben iek daar. Si vous voulez.” Hij wees naar de taxistandplaats verderop. Zijn alle Fransen nog zo smooth als ze gedronken hebben? Ik stortte me in elk geval vertrouwd in de armen van Hans, zodat Arjan en Rick ten einde raad hun schouders ophaalden. Misschien hebben zij hun traditie eindelijk afgeleerd. En heb ik er eentje bij. Croissants op Koninginnedag, niet verkeerd.