zondag 17 juli 2011

Kraagje of t-shirt

Ik zit aan de bar van Orloff, de fijne kroeg op ’t Wed in Utrecht, met naast mij collega Valerie. Verderop aan de bar staat een groepje mannen. Ook aan het vrijdagmiddagborrelen, zo te zien. Een exemplaar met een prettig drie-dagen-baardje zoekt vergeefs oogcontact met Valerie, die enthousiast vertelt over haar tennisvereniging. Ik wijs haar op het baardje. Ze kijkt om, maar draait zich al snel teleurgesteld terug.


“Niet leuk?” vraag ik verbaasd; het baardje is behoorlijk aantrekkelijk.
“Best leuk,” zegt ze gelaten.
“Maar?” vraag ik.
“Maar.... ach, ik val nu eenmaal meer op kraagjes.”

Ik kijk haar wezenloos aan: ze valt meer op kraagjes?? Valerie lacht en legt het me uit. Volgens haar zijn er twee soorten mannen, de kraagjes en de t-shirts. Dan valt mijn kwartje; een beetje kort door de bocht, maar deze redenering slaat zeker kant of wal of beiden. Ik wil als een kind met Sinterklaas direct mijn nieuwe speelgoed uitproberen en kijk met één oog op Valerie naar de barman. Overduidelijk een kraagje. Valerie steekt haar duim op: correct. De roker voor het raam is de volgende: een t-shirt. Correct. Dan kijken we naar de man links van ons. Valerie ziet me twijfelen en knikt bemoedigend. Ik vind het lastig. Hij draagt een t-shirt, maar ergens klopt het niet. Valerie bevestigt mijn vermoeden: hij draagt weliswaar geen kraagje, maar hij is er beslist wel een met zijn rolex en klassieke schoenen. Nu kijk ik opnieuw naar het baardje en ik zie het meteen. Een t-shirt. Niet alleen zijn shirt, maar ook zijn jeans en zijn halflange haar geven uitsluitsel. Hij ziet Valerie kijken en klaart op. “Sorry, schat, ze valt op kraagjes,” besluit ik hem uit zijn lijden te verlossen. Tot mijn verrassing begrijpt hij mijn uitleg meteen en verlegt zijn aandacht: “en jij, val jij ook op kraagjes?” vraagt hij flirterig. Hoewel ik zeker een t-shirt-vrouw ben, leg ik hem fijntjes uit: “Ik val niet op tweede keuzes.” Hij krimpt ineen alsof ik hem op 60 graden achter zijn oren was. Mmm, fijngevoelig t-shirt blijkbaar. Hij mag blij zijn dat ik hem nog niet in de droger had gestopt.