woensdag 3 augustus 2011

Derde wiel aan de driewieler

Het is donderdagavond, ik zit met vrienden in Zussen, de enige cocktailbar die met recht dat genre vertegenwoordigt in Utrecht. Ze hebben om te beginnen zeven soorten mojito, die allen drinken als limonade, maar onmiskenbaar effect hebben. Onze toon is van gemoedelijk via giechelig opgeschoven naar samenzweerderig. Het is ontboezemingentijd en hoewel we elkaars anekdotes langzaamaan allemaal in de ik-vorm kunnen vertellen, is het de kunst om die ene vraag te stellen die een verwaarloosde neurale verbinding laat herleven zodat een totaal vergeten verhaal spectaculair boven komt drijven in het geheugen. Olaf legt hem op tafel: “wat is het raarste verzoek dat je ooit kreeg op je werk?” en het is alsof hij een klont zeep in een geiser heeft gegooid*, zo ruw wordt een incident van jaren geleden in mijn brein wakker geschud. Ik bloos. Olaf roept “ha, Freek, vertel op!”


Ik denk terug aan negentienweetikhoeveel, ik was een jaar of 22 en werkte naast mijn studie in een congrescentrum. ’s Avonds liep ik vaak met Steve de slotronde, wat betekent dat we pepermuntjes en water bijvulden in de vergaderzaaltjes. De minstens 10 jaar oudere blonde halfgod deed vakantiewerk samen met zijn vriendin Lauren. Hij Nederlander met een Australisch paspoort, zij volbloed Aussie, en samen op reis in Europa. Op een avond begint Steve te vertellen dat hij nog nooit vreemd is gegaan. Mmm. Ik voel dat mijn binnenkant een nier optrekt, waarschijnlijk omdat mijn buitenkant driftig de neiging onderdrukt om een waakzame wenkbrauw op te trekken. Steve vertelt rustig verder. Het valt hem namelijk helemaal niet zwaar om Lauren trouw te blijven. Ik probeer gewoon door te ademen en me niet af te vragen waar dit in hemelsnaam naar toe gaat. Dan vertelt Steve dat Lauren het hem zo gemakkelijk maakt, omdat ze er wel eens een dame bij vragen. Hij vervolgt met de legendarische woorden “En Lauren en ik, wij vinden jou een erg aantrekkelijke vrouw.”
 

De Zussen-ploeg kijkt me met open mond aan. Het voelt bijna alsof er applaus op komst is, maar in plaats daarvan buitelen ze over elkaar heen met de hamvraag. “Je vroeg wat het raarste verzoek was, Olaf, niet wat ik ermee gedaan heb.” Ik lach en haal mijn schouders op onder de teleurgestelde blikken. Ik laat het even lekker in het midden, precies waar Steve en Lauren me wilden hebben.
  

*Zeep heeft op geisers het effect dat zij onmiddellijk overgaan tot de productie van metershoge fonteinen, zie wat er gebeurt als de gids van Lady Knox geiser in Nieuw-Zeeland zeep toevoegt aan het kabbelende geisertje: http://www.youtube.com/watch?v=kYjMIRhGV2w&feature=related