maandag 3 oktober 2011

Kiezen of slikken

Een berg van jurkjes, rokjes, schoenen en sjaaltjes omringt me. Ik sta midden in de kamer en heb outfit nummer vijf aan. Collega Ruud is me komen ophalen en die heeft daar beslist grondig spijt van. “Kom ik even gezellig een borrel drinken op weg naar de bruiloft,” had hij gezegd. Wist hij veel dat er in mijn horoscoop stond dat ik vanavond een bijzondere man zou ontmoeten. Natuurlijk geloof ik niet in horoscopen. Advocaten geloven niet in horoscopen. Maar je weet wat ze zeggen over bruiloften.


“En?” vraag ik Ruud terwijl ik rondjes draai voor de spiegel.
“Ja, ook leuk,” zegt hij.
“Ja duh, maar leuker dan die andere? Of minder leuk?”
“Gewoon, ook leuk,” zegt hij verontschuldigend.
“Je helpt niet,” klaag ik.
“Ik ben een man,” kaatst hij terug.
“Daarom juist! Jij weet hoe je indruk maakt op jouw soort.”


Ruud kijkt me onderzoekend aan en gaat verzitten. Hij schraapt zijn keel en recht zijn rug. Ik verwacht een ‘zoek het zelf maar uit, ik ga’, maar blijkbaar heb ik de strafpleiter in hem wakker gemaakt.
 

“Luister, Freek, laten we het dan goed doen. Jij wilt indruk maken. Ok. Vertel me dan eens wat voor indruk. Wil je een lekker ding zijn, een ongenaakbare schoonheid, een femme fatale, een feestnummer, een ontwapenende girl-next-door, een succesvolle zelfstandige dame... Zeg het maar.”
Stilte.
“Nou?” dringt hij aan.
“Ehm, die allemaal?” aarzel ik, blij dat ik niet terecht sta in zijn rechtzaal.
Ruud lacht een scheef lachje.
“Ehm, wat mannen het liefste zien?” probeer ik opnieuw.
Ruud kijkt streng en preekt: “Ik was er al bang voor. Dat is precies waarom je er niet uit komt, Freek, ook al trek je nóg zeventien jurkjes aan. Je hebt geen idee, lieverd. Geen idee wie je bent. Of wie je wilt zijn.”


Voordat ik het tot me door kan laten dringen, heeft hij jurkje 2 van de stapel gevist en in mijn handen geduwd. “En nu opschieten, beauty!” Binnen vijf minuten ben ik klaar voor vertrek. Vanavond, beloof ik mezelf. Vanavond mag ik een uurtje piekeren over de preek van Ruud. In mijn pyjama.