woensdag 19 oktober 2011

To tag or not to tag

Ik zit met wat lekkers te cocoonen op de bank als mijn iPhone zich meldt: ik ben getagd op facebook. Wie had vijf jaar geleden gedacht dat voorgaande zin ooit zonder ondertiteling begrepen zou worden? En dat lezers zelfs het dreigende gevoel erbij zouden begrijpen? Alsof er onweer op komst is. Wat heel knus kan zijn als je met je Chokotoffs binnen zit en vanuit de kussens van je veilige hoekbank naar de samenpakkende wolken kijkt. Maar als je net op de fiets moet stappen op weg naar een tandartsafspraak en je je halverwege realiseert dat een doorweekt wit truitje geen knalroze behaatje kan verbergen voor je gluiperige tandartsassistent...  

Facebook’s melding laat zien dat ik ben getagd door Hannah. In mijn hoofd scan ik de mogelijkheden. Hannah heeft mij al een tijd niet meer aangeschoten, klunzig of blind van verliefdheid meegemaakt. Bovendien weet Hannah niet hoe je ‘leedvermaak’ moet spellen. Ik verzamel moed en klik door. Ik zie Hannah en mezelf achter een enorm bord pasta zitten. De foto is van vorige week. Hannah heeft hem van commentaar voorzien: ‘begin oktober op het strand lunchen met Frederique Hoogerdoel; hoera’. Ik zit in een hemdje met spaghettibandjes en er hangen een soort kipfiletjes tussen mijn bovenarmen en mijn borsten. Ik tel twee onderkinnen en drie buikrollen. Het lijkt wel of ik onder mijn stralende lach een beetje saus op mijn kin heb gemorst. Een nieuwe stripfiguur is geboren: mag ik u voorstellen aan de zeemeermeerwalvis.

Ik kijk naar het pak mergpijpjes dat ik aan het leegeten was. Naast mij staat een zak chips. Ook al bijna op. En in de vriezer wacht een enorme bak Ben & Jerry’s. Ik loop vastbesloten naar de prullenbak. Ik gooi het laatste mergpijpje erin, schud de chipszak leeg en gooi de bak ijs er achteraan. Ik plof op de bank. De foto staat nog op mijn scherm. Ik klik hem weg en loop terug naar de prullenbak. Ik ken mezelf, dus ik knijp een fles afwasmiddel leeg over de berg calorie├źn. Gerustgesteld ga ik weer zitten. Gelukkig is de supermarkt dicht.