maandag 9 januari 2012

Goede voornemens

“Ik doe niet aan goede voornemens,” zegt Annemieke, mijn überhippe collega die knalbruin terug is gekomen van haar tripje naar Oostenrijk, als snowboardinstructeur. “Het is toch áchterlijk dat iedereen op 1 januari ineens dingen wil verbeteren aan zijn leven!” Ze heeft een hand in haar zij en tikt pinnig met haar ultrahoge rode pumps op de houten vloer. Ik kijk naar mijn schoenen. Ik had ze wel even kunnen poetsen voor de nieuwjaarsborrel. Annemieke begint aan een dreigende ondervraging: “Je gaat me niet toch vertellen dat jij allemaal goeie voornemens hebt voor 2012, Freek?” “Eh, nou...” stamel ik. Ik kijk Bram smekend aan, maar hij loopt vlug door naar het champagnebuffet.

Ik denk aan Bridget Jones en de beste ‘new year’s resolutions’ ooit. Resolution number 1: obviously will lose 20 pounds. Number 2, equally important: will find nice sensible boyfriend to go out with and not continue to form romantic attachments to any of the following: alcoholics, workoholics, commitment phobics, peeping-toms, megalomaniacs, emotional fuckwits or perverts. And especially will not fantasize about a particular person who embodies all these things… Enter de hemelse Hugh Grant.

Helaas moet ik het met Annemieke doen en die is op dreef. “Freek, afvallen kun je op elk moment van het jaar. Meer gaan sporten ook. En een nieuwe kapper had je ook al in november kunnen zoeken. Weet je wat écht goed voor jou zou zijn: bikram yoga. Kun je elke dag mee beginnen.”

Het is druk in mijn hoofd. Bij de poort naar mijn mond verdringen zich allerlei mogelijke reacties op deze lieftallige suggesties. Goh, Annemieke, als je zo’n goeie kapper weet, waarom ga je er dan zelf niet heen? Of Heb jij ook gehoord dat je huid door de ijle lucht extra snel oud wordt van wintersportzon? Maar laat ik me nu hebben voorgenomen dit jaar wat aardiger tegen mensen te zijn. Ik stel me Annemieke voor in de sullige Eland-sweater die Colin Firth draagt op de nieuwjaarsborrel waar hij Bridget afzeikt. Het helpt, mijn adrenalinepeil zakt. Annemieke draait zich om en paradeert op haar hoge hakken naar het buffet. Dan zie ik ineens dat de rits van haar rok een stukje openstaat. Er is een tattoo zichtbaar. ‘I love Rond’ staat er. Huh? En dan weet ik het weer. Haar ex. Een enorme emotional fuckwit. Die Ron heet. Creatief opgelost, Annemieke. “Wat een geluk, meid, dat ik toch aan goeie voornemens doe,” zeg ik als ik langs loop en met een knipoog snel haar rok dichtrits. 2012 wordt een mooi jaar.