woensdag 22 februari 2012

Terwijl de wereld doordraait

Whitney Houston is dood. ‘As the world turns’ is gestopt. Een tijdperk is ten einde.

Ze was mijn eerste vinyl; een magisch zwart schijfje van de mooiste zwarte vrouw die ik ooit had gezien. Een schijfje waarop ik de naald altijd heel voorzichtig liet zakken, alsof ik wist dat achter die onaantastbare stem een intense kwetsbaarheid schuil ging. Vijf keer ben ik als Whitney Houston verkleed gegaan met Carnaval. Er wilde altijd wel iemand met me dansen.

Ik weet zeker dat Whitney naar ‘As the world turns’ keek. Misschien was het voor haar ook vaste prik na school. Zat ze net als ik, met moederlief, een kop thee en een pennywafel, mee te leven met het wel en wee in Oakdale.

Ik las ooit dat soapseries grote maatschappelijke waarde hebben. Niet alleen wordt een favoriete soap voor sommige kijkers een surrogaat-familie, het schijnt dat soaps een belangrijke educatieve functie hebben. Op scholen wordt nog steeds zelden aandacht besteed aan intermenselijke communicatie. Soaps daarentegen doen niets anders dan communicatieve successen en flops tonen. Waar in veel managementtrainingen met rollenspelen wordt geoefend, is in soaps elke avond opnieuw te zien wat het effect is van slecht gegeven feedback, achterbaks geroddel en ongevraagd advies. Maar ook hoe je een ruzie beëindigt, iemand ten huwelijk vraagt of iemand op zijn sterfbed gedag zegt. Een persoonlijke les die ik in vrijwel elke soap kon oppikken: je kunt na een rake opmerking ook wegwandelen. Ik ben opgegroeid met de gewoonte om elk meningsverschil uit te discussiëren. Tot consensus. Of op zijn minst tot een narrig ‘agree to disagree’. Het is uitermate vermoeiend om bij elke opmerking het tegenargument af te wachten en vervolgens de repliek daarop te formuleren. In ‘As the world turns’ vertrekken personages geregeld na het geven van hun visie. De onbetwiste koningin daarvan was Lucinda: de pittige zakenvrouw die haar imperium nogal manipulatief aanstuurde, maar het wel reuze naar haar zin had in haar eentje. Een rolmodel voor singles. En ondanks alle roldoorbrekende patronen in de serie, gaat juist Lucinda in de allerlaatste aflevering voor de bijl voor John. Wat een bittere pil.

Ik ga op zoek. Op zoek naar een nieuwe ‘Whitney’, een nieuwe ‘As the world turns’ en een nieuwe ‘Lucinda’. En ik ga gauw weglopen voordat iemand er iets van zegt.