maandag 5 maart 2012

Universele bestelservice

Ik ben met mijn collega’s in een centrum voor bezieling en bezinning. Westhoek heeft een bizar bedrijfsuitje bedacht om in deze tijden van financiële crisis ons contact met onszelf te versterken. Na een biologisch ontbijt van lokaal fruit en boerenyoghurt, wandel ik met mijn collega’s een grote ronde zaal binnen waar yogamatten liggen. Dan komen er twee yogaleraren op blote voeten binnen. Ze gaan voor de groep staan, vouwen hun handen en knikken vriendelijk naar ons. Ze zeggen niets, maar gaan zitten en sluiten hun ogen. Na een half uur met af en toe gekuch, gehoest en onderdrukt gegiechel, zeggen ze ineens “Goedemorgen!” Dan moeten we onszelf voorstellen en leggen ze uit dat ze de hele ochtend met ons zullen oefenen en mediteren. Het wordt een ochtend vol onmogelijke houdingen en zweverige aanmoedigingen. Tijdens een van de oefeningen hoor ik ineens een enorme scheet, waarop ik heel zen de slappe lach krijg. De leraar legt uit dat het heel gebruikelijk is dat er dingen loskomen bij yoga: gewrichten, emoties en ook gas. Ik proest, de leraar fronst geïrriteerd. Tijdens een meditatie-oefening kan ik mijn ogen niet afhouden van Cremers die verwoed met zijn blackberrie zwaait, wanhopig op zoek naar bereik. Ook hij krijgt een boze blik.  

Aan het eind van de lunchpauze komt de yogalerares naast me zitten.
   “Dus jij bent single, Frederique?”
   “Eh, ja, dat klopt,” zeg ik met mijn mond vol.
   “Is dat ook wat je wilt?” vraagt ze.
   Ik stop met kauwen en kijk haar aan.
   “Ja, sorry, dat lijkt misschien een gekke vraag, maar ik voel zoveel onrustige energie bij jou.”
   “Oh,” zeg ik.
   “Ja, alsof jij denkt dat met een partner alles beter zou zijn.”
   “Nou, die illusie heb ik niet, hoor. Single zijn heeft voor- en nadelen. Een relatie ook. Alleen is afwisseling soms wel prettig. Heb je weer eens andere nadelen,” lach ik, terwijl ik opsta voor de boswandeling van de middag.
   De yogalerares pakt mijn arm en kijkt me indringend aan. “Je moet echt opletten, Frederique, in je communicatie met het universum. In feite vraag je nu om nadelen. Zorg wel dat je de juiste dingen bestelt.”

   “Geloof jij dat?” vraagt Carien die avond aan mij.
   “Wat? Dat ik die leuke man bij het universum moet bestellen?” lach ik. “Nee, natuurlijk niet... Maar ik kan het natuurlijk wel een keer proberen. Gewoon voor de zekerheid.”
   “Hmm,” zegt Carien, “ik zou eerst de retourpolicy even checken.”
   “Of je hem wel terug kunt sturen, bedoel je?” vraag ik.
   “Precies, en of ze dan retourcode 3 van de H&M wel accepteren,” zegt Carien.
   “Retourcode 3?” vraag ik.
   “Voldoet niet aan de verwachtingen!” schatert ze.