maandag 21 mei 2012

Prinsessen en draken

“Je hebt toch niet meteen terug gesmst, hè?”
Twee hippe dames zitten met latte macchiato’s op het terras. Het verst bij mij vandaan zit een wit mouwloos bloesje met een grote Gucci-zonnebril. Ik kijk haar vriendin op de rug. Die heeft een gestreept off-shoulder shirt aan op een baggy jeans. Het mouwloze bloesje wiegt de kinderwagen die naast hun tafeltje staat. Af en toe kijkt ze er goedkeurend in, maar nu is haar blik strak gericht op de iPhone van off-shoulder. Die grist het ding van tafel en stopt hem in haar zak.

“Je weet toch dat je nooit meteen terug mag sms’en?” houdt het mouwloze bloesje aan.
Off-shoulder haalt haar schouders op waardoor haar shirt verder afzakt en een mooie Marlies Dekkers zichtbaar maakt.
“Je hebt de 3C-check toch wel al gedaan?” vraagt het mouwloze bloesje indringend.
Stilte.
Het bloesje zucht.

Ik wacht in de zon op mijn client met wie ik een lunchafspraak heb en die net heeft gesmst dat hij iets later is. Wat zou de 3C-check zijn?
“Ik weet dat jij je eigen car – condo - credit card wel regelt, schat, en dat is prachtig, maar niet als je een vent aan de haak wilt slaan. De datingregels zijn er niet voor niks. Mannen willen graag nodig zijn. Onmisbaar zelfs. Ze willen de held uithangen en hun prinsesje redden.”
Het mouwloze bloesje knipt in haar vingers en bestelt een San Pellegrino.
“Jij ook iets?”
Off-shoulder schudt haar hoofd en neemt een hap van haar broodje.
“Waar was ik?” vraagt het bloesje en trommelt met haar vingers op tafel.
Off-shoulder legt een hand op haar hoofd en steekt drie vingers omhoog. Met veel goeie wil is het een kroon.
“Oh ja, de prinsessentheorie,” zegt het mouwloze bloesje, “let op: hoe meer jij je als een heuse prinses opstelt, hoe meer hij zich als held gaat gedragen. En als de ware superheld in hem is ontwaakt, en jij hem voortdurend blijft uitdagen door extra eisen te stellen...” Ze kijkt triomfantelijk op: “dan is hij in de pocket.”

Off-shoulder legt haar bestek neer en gaat verzitten.
“Kan ik hem niet gewoon leuk vinden en dat tegen hem zeggen?” vraagt ze. Ik hoor voor het eerst haar stem; een laag en prettig geluid.
“Ja, duh, natuurlijk kan dat,” zegt het mouwloze bloesje cynisch, “maar kom dan niet bij mij klagen als hij straks verveeld is en jij weer doorverpietert in je eentje. Kijk nou naar mij; dat wil jij toch ook?” Ze kijkt demonstratief naar de kinderwagen.
Off-shoulder is weer stil.

Op de parkeerplaats verderop zie ik mijn client aan komen lopen en ik sta op om hem te begroeten. Ik kom langs het tafeltje van de dames en stoot het mouwloze bloesje aan.
“Mag ik jou een tip geven?” vraag ik.
Ze kijkt verbaasd op en voordat ze kan antwoorden, zeg ik: “Ik hoor hele goeie verhalen over de anti-striae-crême van Biodermal.” Dan wijs ik op haar blote bovenarmen.

Off-shoulder schiet in de lach.
Foei; erg prinses-onwaardig.