vrijdag 15 juni 2012

Het oranje jurkje

Wanneer is het eigenlijk begonnen? Twee jaar geleden? Met het Bavaria-jurkje? Ik heb het over outfit-stress bij voetbalwedstrijden. Niet dat ik zo’n voetbalfanaat ben. Integendeel. Zoals een groot deel van de bevolking loop ik alleen warm voor de wedstrijden van het Nederlands elftal; en dan ook nog vooral als het ergens om gaat en ze het goed doen. Dan sta ik in een kroeg met een groot scherm, want grote schermen trekken grote groepen mannen. Mannen die samen juichen en hun onbekende oranje buurvrouw omhelzen. Mannen die samen uithuilen en zich gewillig door oranje dames laten troosten.

Sport verbroedert en verzustert en verflirt; onze jongens brachten niet alleen doelpunten, spanning en afleiding van de dagelijkse beslommeringen, maar ook verbondenheid, openheid en seks. Enige benodigdheid: een oranje sjaal of shirt, een gratis wuppy of een Koninginnedaghoed. Niks dat je niet ergens in een kast of la hebt liggen en prima combineert met je oude jeans. Ik herinner me de AustraliĆ«r van vier jaar geleden die tijdens voorbeschouwing, wedstrijd en nabeschouwing vrienden voor het leven maakte en steeds meer oranje gadgets verzamelde. Toen hij mijn hoge Heineken-hoed afpakte, waarschuwde ik hem: “don’t lose it, or you’ll be my slave for the rest of the night”. Hij keek me indringend aan, deed de hoed af en gooide hem als een frisbee naar de andere kant van de kroeg. “I’m afraid I’ve lost it, darling,” glunderde hij. De rit achterop de fiets naar mijn huis was voor hem de perfecte afsluiting van een avond waarvoor hij me die nacht rijkelijk beloonde zonder het rood-wit-blauw op mijn wangen in de war te schoppen.

Dat heeft het Bavaria-jurkje allemaal verpest. Sinds de anonieme babes er in dat jurkje hotter uitzagen dan de spelersvrouwen, voel ik druk. Het Bavaria-jurkje ging voor grof geld het zwarte circuit in, maar het staat alleen vrouwen met maatje 34/36. Er is nu een nieuw Bavaria-jurkje. Daar zijn er genoeg van, maar het staat alleen vrouwen met maat 32/34. En dan is er het Supertrash-jurkje van de Appie: one size fits all, especially Sylvie van der Vaart. Ik heb ze allemaal aangehad afgelopen woensdag. En weer uit gedaan. Waarom is oranje niet meer voorbehouden aan wijde mannenshirts? Gelukkig heb ik voor aankomende zondag de oplossing: er schijnt een oranje t-shirt in omloop te zijn met een geniale opdruk. “Vrouwen weten dondersgoed wanneer mannen buitenspel staan.” Ik ga een XL bestellen en een heel groot scherm opzoeken.