dinsdag 3 juli 2012

It's complicated

In mijn facebook-nieuwsoverzicht staat een interessante melding: Chantal went from ‘single’ to ‘it’s complicated’. Chantal en ik kennen elkaar van een feestje. Ze had ook rechten gestudeerd, gaf les op een hogeschool en vond de mannen in Amsterdam leuker en lekkerder dan die in Utrecht. Toch was blijkbaar ook daar een hoop mis met ze, want ze was al jaren single ondanks een in mijn ogen nogal uitputtende reeks datingactiviteiten. Ze stond op drie datingsites –“die boren allemaal een andere doelgroep aan, Freek, dat moet je strategisch aanpakken”-, ging eens in de twee maanden speeddaten –“daar hou je per avond toch al gauw vijf etentjes aan over”- en bezocht regelmatig singlefeestjes –“tussen de nerds loopt af en toe echt een heerlijk exemplaar, hoor”. Blijkbaar heeft één van die activiteiten iets opgeleverd, want nu is ze niet meer single, maar gecompliceerd.

Chantal en ik hebben elkaar nooit meer gesproken, gemaild of geappt na dat feestje. Vriendinnen kun je ons niet noemen. Hoogst ongepast dus als ik haar nu ineens ga vragen naar die statusupdate. Maar nieuwsgierigheid laat zich slecht bedwingen, dus ik begin mijn speurtocht door haar statusupdate te ‘liken’. Dat is onschuldig en wie weet lokt het een reactie uit. Zes uur later hebben nog vier mensen ‘geliked’, maar ontbreekt elk commentaar van Chantal zelf. Ik zet de speurtocht door en  bekijk welke evenementen ze recentelijk heeft bezocht. Er staan twee festivals, twee tennistoernooien, een singlereis en een afdelingsuitje op haar lijst. Ik word er niks wijzer van. Ik zoek op met wie ze de laatste tijd vrienden is geworden. Twintig mensen van de singlereis en vier anderen, waarvan in totaal dertien mannen. Niets waaruit ik conclusies kan trekken. Ik bekijk de foto’s die ze gepost heeft en waarin ze getagd is. Veel foto’s van haar zeilvakantie, maar niet één man die vaker terugkomt of er inniger op staat. Dan ineens zie ik een opvallende foto. Chantal omarmt een vrouw met kort blond haar en een diamanten neusbelletje. Ze glimlachen breed en de blonde vrouw kijkt verleidelijk naar Chantals mond. Er gaat iets zwoels vanuit en het zou zomaar tot complicaties kunnen leiden. Die Chantal toch.

Een uur later meldt facebook op mijn mobiel ‘Chantal Ruthen commented on her statusupdate’. Ik open bliksemsnel facebook en lees dan: “single zijn IS toch ook gewoon complicated??!!!!’. Voordat ik kan reageren, staat er een opmerking bij van ene Roel: “wel als je het als project ziet, Chantal!” Roel heeft humor. En een goeie kop, zo te zien. Zou hij ook single zijn?