donderdag 9 mei 2013

Gemist geluk

“Wat een sprookje, hè?” zucht de dame naast me bij de tijdschriften. In het schap ligt een complete collectie bewaarnummers met foto’s van de nieuwe koning, koningin en de prinsesjes. Ze doet van alle titels een exemplaar in haar mandje. Ze ziet mijn blik en draait zich naar me toe. “Ze zijn voor mijn dochter”, zegt ze dan samenzweerderig, “die is ongeveer van jouw leeftijd, denk ik.” Ik wil me omdraaien naar de pindakaas, maar de vrouw grijpt mijn arm.

“Ik had het haar zo gegund”, zegt ze.
“Wat bedoelt u?” vraag ik tegen beter weten in. Als ik niet uitkijk, dan duurt het nu minimaal een half uur voordat ik me op de pindakaas kan richten.
“Kijk nou wat een plaatje”, zegt de vrouw. “Onze koningin. Zij was ook gewoon een burgermeisje, hoor. Gewoon iemand zoals jij of mijn dochter. Uit een gewoon gezin. Goed opgeleid, mooie meid, leuke baan, leuk leven. Maar niks speciaals verder. Niks waardoor je zo’n jurk aan mag. Of zo’n kroon. Niks waardoor je op de voorpagina’s terecht komt.”
“Vindt u dat erg dan?” vraag ik.
“Nee, welnee, natuurlijk niet. Maar gewoon is ook maar gewoon, hoor!"

Lees verder bij ze.nl: http://www.ze.nl/p/146782/thirty-love:_gemist_geluk