maandag 3 juni 2013

Over en uit

“Het gaat niet goed met Koen”, zegt Hannah. Ik kijk haar bezorgd aan: “wat is er met hem? Is hij ziek?” “Nee, ik bedoel dat het niet goed gaat tussen ons”, zegt ze. En dan begint ze te huilen.

Er gaat van alles door me heen. Arme Hannah. Ze zijn al negen jaar onafscheidelijk. Ik kan me Hannah niet eens meer herinneren zonder Koen. Als je Hannah alleen wilde hebben, moest je de term ‘meidenavond’ uitdrukkelijk vermelden, soms zelfs een paar keer herhalen. Iedereen om ons heen verwacht elk ogenblik een huwelijk en dan kinderen. Maar nu is het blijkbaar mis. Ik leg een arm om haar heen en ze huilt gierend, op zowel de in- als de uitademing. Er lopen straaltjes over haar wangen en ook uit haar neus begint het te vloeien. Ik haal een doos tissues en een glas water voor haar.
“Wat is er aan de hand dan?” vraag ik.
Ze haalt haar schouders op.
“Elk stel heeft wel eens een dipje”, zeg ik. Ik heb de laatste jaren geen serieuze relatie meer gehad, maar het is fijn terugvallen op dooddoeners als je niet weet wat je moet zeggen.
“Wat als het meer is dan een dipje?” vraagt ze snikkend.
“Koen houdt van je”, zeg ik. Nog zo’n zinloos cliché, maar vooruit.
“Maar wat als dat niet genoeg is?” vraagt ze.
“Jullie zijn al zo lang samen”, zeg ik. Ik moet oppassen; mijn voorraad inhoudsloze uitspraken begint op te raken.
“Maar wat als het uit gaat?” vraagt ze. “Wat moet ik dan?”
“Het gaat niet zomaar uit, hoor”, doe ik een laatste poging.
“Maar wat als het toch zo is?” houdt ze aan. “Wat als ik weer single word?”
“Nou, dan ga je eerst uithuilen en er daarna van genieten”, zeg ik.
“Waarvan genieten?” vraagt ze.
“Van single zijn”, zeg ik.
“Pfff. Hoe sneu is dat”, zegt ze, “single zijn na je 30ste”.
“Net als ik?” vraag ik. Hoe zielig Hannah ook is, er is geen reden om op mijn tenen te gaan staan.

Lees verder bij ze.nl: http://www.ze.nl/p/147531/thirty-love:_over_en_uit